Promotie A. May

Ali May richtte zijn onderzoek op de metagenomica (bepaling van alle DNA/RNA van (micro)organismen met behulp van genoomsequentie en -analyse) van het humane microbioom. Belangrijkste vragen daarbij zijn: welke soorten zijn er en wat doen ze? May introduceerde een NGS-eval, ontwikkeld door ACTA, dat het foutpercentage van de sequentie kan bepalen in een bepaalde klasse NGS (next generation sequencing)-datasets. Aanvullend kon deze ‘datachecker’, nieuwe sequentievarianten opsporen die nog niet in de database aanwezig waren.

Vervolgens richtte May zijn onderzoek op NGS-datasets van microbiële genen die aanwezig en actief zijn in de orale microbioom van zowel individuen met een gezonde mond, als individuen met orale ziekten. Op basis van deze data werd een nieuw computer raamwerk – genaamd metaModules- ontwikkeld waarmee de belangrijkste verschillen tussen met gezondheid of ziekte geassocieerde microbiologische gemeenschappen kan worden geïdentificeerd.

Op 28 juni 2017 promoveerde Ali May aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift ‘Making sense of our microbes as they become data in our computers’. Promotoren waren prof. dr. J. Heringa en prof. dr. Wim Crielaard. Copromotoren waren dr. Sanne Abeln en dr. ir. Bernd Brandt.

(Bron: ACTA, juni 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.