Promotie G. Renders

Bisfosfonaat: wel botgroei maar geen verkalking in kaakgewricht muis

In een gezond gewricht werken kraakbeen en het onderliggende bot samen om de krachten goed te verdelen. Veranderingen in een van deze weefsels kan leiden tot het ontstaan van ziektes in het andere weefsel en visa versa. Voor onderzoek naar deze veranderingen in het botweefsel wordt vaak gebruikgemaakt van 3D- röntgentechnieken,zoals computertomografie (CT). Greetje Renders gebruikte voor haar promotieonderzoek een micro-CT-techniek om onder andere de invloed van bisfosfonaten op het kaak- en kniegewricht van de muis te onderzoeken.

Renders ontdekte dat het gebruik van deze medicatie een opmerkelijke invloed had op het bot. In het kaakgewricht ging het bot meer groeien, maar verkalkte niet; iets wat in botten van de ledematen wel gebeurt.

Dit is een fenomeen dat nooit eerder is beschreven is en waarvan de mogelijke biologische en/of biomechanische gevolgen nog niet bekend zijn.

Op 30 juni 2017 promoveerde Greetje Renders aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Something to chew on - The neverending µCT story of bone and cartilage’. Promotor was prof. dr. V. Everts en copromotor was dr. G.E.J. Langenbach.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Dr. Geertje Renders (Fotograaf: Dirk Gillissen)
Dr. Geertje Renders (Fotograaf: Dirk Gillissen)
Info
publicatiedatum
30 juni 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd