(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2017; 124: 613)

Promotie H.D.K. Yulianto: : Composieten met weinig esterverbindingen beter bestand tegen S. mutans

H.D.K. (Dedy) Yulianto onderzocht verschillenden composietmaterialen in verschillende omstandigheden op vorm, afmetingen en kleur. Zijn experimenten werden uitgevoerd met behulp van proefpersonen die plaatjes met geïntegreerde schijfjes van verschillend vulmateriaal in de mond droegen. De manier van reinigen verschilde tussen de proefpersonen en zo kon Yulianto de effecten van verschillende reinigingsmethoden onderzoeken.

Een van de conclusies van dit onderzoek was dat Streptococcus mutans een voorkeur heeft voor composieten met esterverbindingen. Deze composieten sleten sneller, vooral als de plaat niet goed gepoetst werd. Het beste is dus composieten te gebruiken met zo weinig mogelijk esterverbindingen en te adviseren goed te poetsen, zodat afbraak door Streptococcus mutans kan worden voorkomen. Materiaal waar bacteriën minder goed op kunnen hechten kan slijtage ook voorkomen. Met behulp van deze onderzoeksresultaten zouden betere en minder aan slijtage onderhevige composieten kunnen worden ontwikkeld.

Op 6 december 2017 promoveerde Dedy Yulianto aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift ‘Degradation of dental resin composites during intra-oral wear’. Promotor was prof. dr. H.C. van der Mei, prof. dr. M.S. Cune en prof. dr. ir. H. J. Busscher.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
6 december 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd