Promotie K. Koole

Hoofdhals-kanker is de 6 meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd en heeft bij voortduring een slechte prognose. Daarom is er een grote vraag naar nieuwe moleculaire therapieën. In zijn promotieonderzoek onderzocht Koos Koole een nieuw therapeutisch aangrijpingspunt voor moleculaire therapie voor patiënten met hoofd-halskanker, te weten de tyrosine kinase receptor genaamd fibroblasten groei factor receptor (FGFR).

FGFR is gemuteerd in een breed scala aan tumoren en draagt bij aan hun ontwikkeling. Inmiddels zijn er nieuwe moleculaire therapieën gericht tegen ‘fibroblasten groei factor receptor’ (FGFR) ontwikkeld, die bij longkanker en borstkanker al veelbelovende resultaten lieten zien.  Koole verrichtte met een FGFR-remmende therapie moleculair laboratoriumonderzoek op hoofd-halstumoren, waarbij de bevindingen ervan werden gerelateerd aan klinische gegevens.

In dit promotieonderzoek liet Koole zien dat FGFR kan fungeren als nieuw potentieel therapeutisch aangrijpingspunt in de behandeling van hoofd-halskanker. Daarnaast vond hij dat FGFR1 een kandidaat is als prognostische marker. Met dit onderzoek is preliminair bewijs geboden voor het behandelen van hoofd-halskanker met FGFR-remmende therapie.

Op 6 juli 2017 promoveerde Koos Koole aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift ‘Fibroblast growth factor receptors in head and neck cancer: translational studies on prognosis and therapy’. Promotoren waren prof. dr. P.J. van Diest en prof dr. R. Koole en copromotoren waren dr. S.M. Willems en dr. R.J.J. van Es.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Dr. K. Koole
Dr. K. Koole
Info
publicatiedatum
14 juli 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd