(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2017; 124: 613)

Promotie Y. Cao: Reactie van osteoclastvoorlopercellen op onstekingscytokinen is divers

Osteoclasten spelen een cruciale rol in ontstekingsgerelateerde botziekten, zoals parodontitis en reumatoïde artritis. Tijdens ontsteking worden door afweercellen ontstekingscytokinen vrijgegeven waarvan bekend is dat ze de osteoclast-gemedieerde botresorptie beïnvloeden. Onlangs is aangetoond dat osteoclasten van verschillende botten verschillend zijn. Deze verschillen kunnen samenhangen met de diversiteit van de voorlopercellen waaruit de osteoclasten komen. Yixuan Cao isoleerde verschillende typen osteoclastvoorlopercellen uit beenmerg van muizen en bestudeerde hoe deze cellen reageerden op ontstekingsmoleculen.

Cao’s laboratoriumonderzoek toonde aan dat verschillende osteoclastvoorlopersubsets anders reageren op ontstekingscytokinen en dat hun reactie ook varieerde in verschillende delen van het skelet. Haar bevindingen leveren nieuwe informatie voor mogelijke behandeling van botziekten van verschillende botten.

Op 29 november 2017 promoveerde Yixuan Cao aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘The diversity of osteoclast precursors and their responses to inflammatory cytokines’. Promotor was prof. dr. V. Everts en copromotoren waren dr. ir. T.J. de Vries en dr. D.C. Jansen.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Dr. Yixuan Cao
Dr. Yixuan Cao
Info
publicatiedatum
29 november 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd