(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd nov 2015; 122: 569)

Promotie A.J. Timmermans

Patiënten met een voortgeschreden (T3 en T4) larynx carcinoom, ofwel strottenhoofdkanker, werden tot 30 jaar geleden uitsluitend behandeld met een totale laryngectomie, waarbij het gehele strottenhoofd wordt verwijderd. De laatste jaren worden patiënten steeds vaker orgaan sparend behandeld met bijvoorbeeld radiotherapie, al dan niet gecombineerd met chemotherapie. A.J. (Jacqueline) Timmermans heeft onderzoek gedaan naar de resultaten van orgaan offerende en orgaan sparende behandelingen in Nederland.

Uit haar onderzoek bleek dat patiënten met T3 strottenhoofdkanker een hogere overleving na 5 jaar hadden (44%) dan patiënten met T4 strottenhoofdkanker (39%).  In de T3-groep was de overleving na elke behandeling hetzelfde, maar voor de groep met T4 strottenhoofdkanker bleek dat patiënten behandeld met radio- of chemotherapie een slechtere overleving hadden in vergelijking met patiënten die een totale laryngectomie met aanvullende radiotherapie hadden ondergaan.

Verder keek Timmermans naar aspecten die kunnen spelen na een totale laryngectomie, zoals het ontwikkelen van een faryngocutane fistel en spraakrevalidatie.

Op 8 oktober 2015 promoveerde mevrouw A.J. Timmermans aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Advanced larynx cancer: trends and treatment outcomes’. Haar promotoren waren prof. dr. M. W.M. van den Brekel en prof. dr. F.J.M Hilgers.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.