(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 196)

Promotie B. van Loon

Het voorspellen van aangezichtsveranderingen bij patiënten die een neusoperatie of kaakoperatie ondergaan wordt steeds belangrijker. Door verbetering van driedimensionale (3D)-technieken zijn de mogelijkheden om veranderingen te voorspellen zijn ook steeds uitgebreider.

Bart van Loon onderzocht in een promotieonderzoek verschillende driedimensionale (3D)-technieken, zoals 3D-stereofotogrammetrie (driedimensionale foto's) en cone beam-computertomografie (CBCT) (röntgenopname van de schedel).

Op 7 maart 2014 promoveerde Van Loon op zijn proefschrift ‘3D Stereophotogrammatric assessment of surgical nose procedures’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotor was prof. dr. S.J. Bergé en copromotoren waren dr. K.J.A.O. Ingels, dr. T.J.J. Maal.

In het proefschrift concludeert de promovendus dat veranderingen van de neus en lip betrouwbaar met deze technieken te voorspellen zijn. Met de technieken wordt de verandering van het volume van de neus, de neusbreedte en het neusvolume na een kaakoperatie of na een neuscorrectie onder andere bij patiënten met schisis in beeld gebracht. In alle patiëntengroepen konden veranderingen van de neus, zoals een hogere symmetrie, worden gezien en gemeten. Het bereiken van totale symmetrie vergelijkbaar met een gezonde controlegroep bleek helaas moeilijk.

(Bron: Persbericht Radboudumc, 5 maart 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.