(in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 585)

Promotie Chenfeng Chen

Op 27 september 2013 promoveerde Chenfeng Chen aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Zirconica-reinforced dental restorations’. Promotor was prof. dr. A.J. Feilzer en copromotor was dr. C. J. Kleverlaan.

In haar proefschrift stelt Chenfeng dat zirkonia ander tandheelkundig materiaal, zoals composiet, kan versterken. Zirkonia is een sterk materiaal dat minder drastische preparatievormen vereist dan andere materialen. Oorspronkelijk werd het geïntroduceerd als sterke basis voor volledig keramische restauraties.

Chenfeng onderzocht hoe zirkonia kan worden gebruikt om tandheelkundige bruggen te versterken, dan wel te verbeteren. Ze ontdekte dat er verschillende manieren zijn om de prestaties van zirkoniarestauraties te verbeteren. Een ervan is het veranderen van de sinteringsprocedure van zirkoniumoxide, waarmee de fysische eigenschappen van zirkonia kunnen worden beïnvloed en verbeterd.

Ook is het mogelijk om met een experimentele zirkonia-silica-coatingtechniek de hechtsterkte van kunststof-cement aan zirkonia te verbeteren. Op zirkonia gebaseerde restauraties komen daardoor minder vaak los te zitten. Bovendien kan zirkonia zelf ook worden gebruikt om andere materialen te versterken. Zirkonia-nanodeeltjes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als vulmiddel voor zowel conventioneel als industrieel vervaardigde composieten. De bevindingen van Chenfeng kunnen klinisch verder worden onderzocht.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
18 oktober 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd