Promotie D. Wang

Nieuwe botvervanger

Als een botdefect te groot is voor spontaan herstel, dan zijn botvervangers nodig om het herstel van botweefsel te stimuleren. Dongyun Wang ontwikkelde voor haar promotieonderzoek een zo optimaal mogelijke botvervanger. 

Wangs botvervanger functioneert in het botdefect niet alleen als scaffold (materiaal waarop een laag is aangebracht van bijvoorbeeld calcium of fosfaat), maar is ook in staat groeifactoren uit te scheiden om het botherstel te stimuleren. Uit de dierexperimenten bleek dat tijdens het botherstel allereerst in het botdefect een scaffold wordt gevormd. Vervolgens kwamen er groeifactoren vrij uit het bloed. Daarmee werden botvormende cellen aangetrokken om nieuw bot aan te maken. Het materiaal is daardoor meer dan alleen een botvervanger, het fungeert ook als een dragermateriaal.  Het kan mogelijk in de toekomst in combinatie met kankergeneesmiddelen worden gebruikt bij de behandeling van botdefecten veroorzaakt door kanker. In vervolgonderzoeken zal hierop de nadruk komen te liggen.

Wang promoveerde op 21 september 2016 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Osteoinductive and antibacterial biomaterials for bone tissue engineering’. Haar promotor was prof. dr. D. Wismeijer en de copromotor was dr. Y. Liu.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.