(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 72)

Promotie F.L. Guljé

Korter implantaat net zo goed als langere variant

Een kort tandheelkundig implantaat van 6 millimeter functioneert net zo goed als de gebruikelijke variant van 11 millimeter. Een voordeel van de kortere versie is dat deze ook is toe te passen wanneer er niet veel botvolume aanwezig is om het implantaat in te plaatsen. Dat zijn 2 uitkomsten van het promotieonderzoek van Felix Guljé. Op 17 december 2014 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op proefschrift ‘Short dental implants’. Promotoren waren prof. dr. H.J.A. Meijer, prof. dr. G.M. Raghoebar, prof. dr. A. Vissink.

Wanneer mensen, bijvoorbeeld door een ongeluk, gebitselementen verliezen, plaatst de tandarts een implantaat waarop een kroon, een brug of een gebitsprothese kan worden bevestigd. Een voorwaarde is dat er genoeg botvolume aanwezig moet zijn om het implantaat te plaatsen. Als dat niet het geval is, moet er bot worden getransplanteerd of kunstbot worden toegevoegd, wat de behandeling zwaarder en kostbaarder maakt. Guljé onderzocht daarom of er een korter implantaat kan worden gebruikt als er weinig botvolume is.

Hij onderzocht eerst of een korter implantaat net zo goed functioneert als een langere variant. Dat bleek het geval. In een drietal onderzoeken werd hierna onderzocht of de kortere implantaten zijn toe te passen in regio’s met een beperkt botvolume. Hieruit volgde dat de 6 mm-implantaten uitstekend functioneren als steun voor een kroon of een gebitsprothese. Als de langetermijnresultaten ook zo positief zijn, dan kunnen de kortere implantaten een goed en goedkoper alternatief vormen voor de gebruikelijke, langere implantaten.

(Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 10 december 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.