(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2016; 123: 580)

Promotie I.F. Persoon

Bacteriën en schimmels in de wortelkanaalinfectie

Ilona F. Persoon onderzocht de complexiteit van wortelkanaalinfecties en de interactie tussen de infectie en de gastheer om met deze kennis bij te dragen aan betere behandelstrategieën voor wortelpuntontstekingen. Persoon bracht de bacteriële ecologie van wortelkanaalinfecties in kaart. Het bleek dat de infecties zeer divers waren en dat het apicale wortelgedeelte meer verschillende en meer anaerobe bacteriën bevatte dan het coronale wortelgedeelte. In haar literatuuronderzoek werden schimmels in 7,5% van de wortelkanaalinfecties gevonden, terwijl in klinisch onderzoek van 26 gebitselementen met een wortelkanaalinfectie er 57% schimmels bevatten. Het voorkomen van schimmels ging samen met een andere bacteriële samenstelling, hoewel het effect op de infectie nog onduidelijk is. Wel kon Persoon aantonen dat de wisselwerking tussen Candida albicans en Enterococcus faecalis en de gastheer tot minder stimulatie van de Toll-like-receptoren van het aangeboren immuunsysteem leidde.

Ten slotte stelde Persoon na onderzoek van een nieuwe behandelstrategie met het enzym vanadiumchloroperoxidase (VCPO) vast dat hiervoor mogelijk een rol is weggelegd indien uit verder onderzoek blijkt dat micro-organismen een nadelig effect hebben op de algehele gezondheid.

Ilona Persoon promoveerde op 11 november 2016 aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Insights into the bacterial and fungal ecology of endodontic infections’. De promotor was prof. dr. W. Crielaard en de copromotor was dr. A.R. Özok. Zie ook haar bijdrage aan ‘Onder de loep’ (Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121; 426).

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.