in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 128-129)

Promotie J. Muris

Palladiumallergie in de tandheelkunde

Medische implantaten worden vaak gemaakt van metalen of legeringen die onder meer palladium (Pd), goud of platina bevatten. In de tandheelkunde worden deze 3 metalen gebruikt vanwege de goede mechanische eigenschappen en corrosiebestendigheid. Bijwerkingen van Pd-gebaseerde legeringen worden echter gerelateerd aan Pd-allergie. Joris Muris onderzocht in een promotieonderzoek de mogelijke klinische en immunologische effecten van orale blootstelling aan dit metaal. Speciale aandacht ging uit naar palladiumallergie en de diagnostiek ervan.

In het onderzoek werd ook aandacht besteed aan de individuele klachten in relatie tot sensibilisatie en blootstelling aan tandheelkundige legeringen. Wederzijdse sterke associaties werden gevonden tussen de blootstelling aan (palladium-zilver en palladium-koper) kronen, overgevoeligheid voor zowel palladium als nikkel, de aanwezigheid van orale afwijkingen en klachten en een geschiedenis van metaalallergische contact dermatitis. Lokale symptomen, zoals niet-plaque-gerelateerde gingivitis, bleken niet altijd samen te gaan met allergie, maar konden worden verklaard door de activering van het aangeboren immuunsysteem door metalen als nikkel en palladium. De resultaten van het proefschrift bepleiten minimalisering van de toepassing van nikkel- en palladiumlegeringen.

Joris Muris promoveerde 23 januari 2015 op het proefschrift ‘Palladium allergy in relations to dentistry aan de Universiteit van Amsterdam. Promotoren waren prof. dr. A.J. Feilzer en prof. dr. R.J. Scheper. Copromotoren waren dr. T. Rustemeyer, dr. C.J. Kleverlaan en dr. B.M.E. von Blomberg-van der Flier.

(Bron: ACTA, 23 januari 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

J. Muris
J. Muris
Info
publicatiedatum
28 januari 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd