(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 244)

Promotie M.A. Jongsma

Gaatjes door draadjes? Beter poetsen!

Om na een orthodontische behandeling het resultaat vast te houden, worden vaak retentiedraden achter de frontelementen geplaatst. Deze draden zijn heel effectief, maar hebben als nadeel dat er een laagje bacteriën (plaque of biofilm) aan de draden hecht, waardoor rondom deze retentiedraden vaker complicaties optreden. Marije Jongsma onderzocht in een promotieonderzoek hoe de vorming van biofilm op de draden te beïnvloeden is. Zij stelde vast dat de vorm van de draden van grote invloed is op de hoeveelheid biofilm die eraan hecht. Op een draad die is opgebouwd uit meerdere strengen vormt zich meer biofilm dan op een draad die bestaat uit één streng. Hoe ruwer het oppervlak, des te makkelijker kunnen bacteriën zich hechten. Biofilm heeft een heel compacte structuur en een eenmaal gevormde bacterielaag is moeilijk te doordringen.

Jongsma ontdekte dat de structuur van de biofilm verandert en beter doordringbaar wordt door het gebruik van een elektrische tandenborstel. Door deze tandenborstel te combineren met een antibacteriële tandpasta en mondspoelmiddel neemt de hoeveelheid biofilm bovendien af en wordt de samenstelling ervan minder schadelijk. Ze benadrukt dat de vorming van biofilm niet helemaal kan worden voorkomen, maar dat complicaties rondom de draden met kleine, maar doeltreffende middelen wel kunnen worden verminderd.

Marije Jongsma promoveerde op 1 april 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Biofilm on orthodontic retention wires - an in vitro and in vivo study. Promotoren waren prof. dr. Y. Qu-Ren, prof. dr. ir. H.J. Busscher, prof. dr. H.C. van der Mei.

(Bron: RUG, 26 maart 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
9 april 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd