(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 196)

Promotie M.B. Karakullukçu

Fotodynamische therapie voor hoofd-halstumoren nader onderzocht

Münir Bariş Karakullukçu promoveerde op 27 februari 2014 aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift getiteld ‘New insights into photodynamic therapy of the head and neck’. Zijn promotoren waren prof. dr. A.G.J.M. en prof dr. I.B. Tan van het NKI Antonie van Leeuwenhoek. De copromotoren waren prof. dr. ir. H.J.C.M. Sterenborg van het UMC Groningen en dr. D.J. Robinson van het Erasmus MC.

Karakullukçu analyseerde mTHPC-gemedieerde fotodynamische therapie (PDT) voor hoofd-halstumoren. Uit zijn klinisch vergelijkend onderzoek bleek dat PDT een goed alternatief kan zijn voor chirurgie bij beperkte oppervlakkige mondholtecarcinomen en bij primaire tong- en mondbodemtumoren. Daarnaast bestudeerde hij de mogelijkheid om de 3 parameters van PDT, zuurstof, fotosensitizer en licht, te monitoren met behulp van ‘fluorescence differential pathlength spectroscopy’ (FDPS). De promovendus concludeert dat zijn onderzoek heeft uitgewezen dat dit in de kliniek haalbaar is.

Ook onderzocht hij interstitiële PDT (iPDT), waarbij het licht in het weefsel wordt gebracht. Het door Karakullukçu beschreven behandelingsprotocol kan gebruikt worden om behandeling met iPDT te standaardiseren en te documenteren, met als doel deze te optimaliseren.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

M.B. Karakullukçu
M.B. Karakullukçu
Info
publicatiedatum
4 maart 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd