Promotie M.G.A. van den Berg

Individueel dieetadvies gunstig voor patiënten met hoofd-halskanker

Patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied hebben veel problemen met voedselinname tijdens en na de behandeling. Vooral patiënten die chemo- of radiotherapie krijgen, verliezen tijdens – en tot 2 maanden na - de behandeling veel gewicht en zijn vaak ondervoed. Ondervoeding heeft een negatieve invloed op de algehele levenskwaliteit, leidt tot vermoeidheid en vermindert cognitief functioneren. Individuele dieetbegeleiding is een effectieve aanpak om gewichtsverlies en ondervoeding te beperken.

In haar promotieonderzoek ontdekte Manon van den Berg dat een combinatie van sliktherapie en individuele dieetbegeleiding niet leidt tot een versnelde terugkeer naar normale voedselinname (voeding zonder sondevoeding, drinkvoeding of aangepaste consistentie), maar wel tot sneller kunnen slikken bij patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Zes maanden na de behandeling is nog ongeveer 45% van de patiënten aangewezen op afwijkende voeding. Dit vraagt om nieuwe interventies met als doel het verbeteren van de levenskwaliteit.

Manon van den Berg promoveerde 5 februari 2014 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift ‘From recognition of malnutrition to improvement of dietary counseling for patients with head and neck cancer’. Promotoren waren prof. dr. M.A.W. Merkx, prof. dr. J.H.A.M. Kaanders, prof. dr. J.P.H. Drenth. Copromotor was dr. G.J.A. Wanten.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

M. van den Berg
M. van den Berg
Info
publicatiedatum
10 februari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd