(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 318)

Promotie M. Ventura

Geavanceerde beeldvormingstechnieken voor onderzoek naar botregeneratiematerialen

De Italiaanse Manuela Ventura deed promotieonderzoek naar innovatieve beeldvormende technieken die gebruikt worden voor onderzoek in de regeneratieve geneeskunde.

Botregeneratie kan een grote rol spelen bij de behandeling van weefselverlies of functieuitval ten gevolge van een bottrauma, omdat de conventionele therapieën beperkingen hebben en er daarnaast nog steeds te weinig donoren zijn om alle patiënten te kunnen helpen. De nieuwe materialen die gebruikt worden bij botregeneratie zijn echter zo complex geworden en vertonen zoveel overeenkomst met natuurlijk botweefsel, dat er evenzo geavanceerde technieken nodig zijn om deze materialen te kunnen testen en te volgen. Innovatieve beeldvormende technieken, zoals ZTE-MRI, PET/CT en SPECT/CT, zijn daar vooral geschikt voor.

Het lukte Ventura bij deze beeldvormingstechnieken het contrast tussen de botvervangende materialen en het omgevende bot te vergroten. Tevens bekeek ze of deze contrastmiddelen geschikt zijn om de prestatie van synthetische materialen gedurende langere tijd te volgen. Hierbij analyseerde ze verschillende botdefectmodellen om de optimale beeldvormingstechniek te bepalen, afhankelijk van de specifieke toepassingen. De resultaten waren positief.

Manuela Ventura promoveerde op 12 mei 2014 aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen op haar proefschrift ‘Strategies for bone biomaterial imaging. Anatomical and functional imaging of bone substitutes in MRI and PET’. Promotor was prof. dr. J.A. Jansen en copromotor was dr. X.F. Walboomers.

(Bron: Radbouduniversiteit)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

M. Ventura
M. Ventura
Info
publicatiedatum
13 mei 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd