(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 197)

Promotie N.B. Ibrahim

Een cone beam-computertomografische (CBCT) scan, speciaal ontwikkeld voor de tandheelkunde, is net zo effectief in het analyseren van fijne microstructuren van het bot als de veel gebruikte micro computertomografische (CT) scan voor de beoordeling van bot in een laboratorium. Daarnaast komt bij de CBCT-scan minder röntgenstraling vrij dan bij een gewone CT-scan, die nu vaak wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten. Dit stelt Norliza Ibrahim in haar proefschrift ‘Assessment of trabecular bone microstructure using dental cone beam CT’ dat ze 21 maart 2014 verdedigde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Promotor van het onderzoek was prof. dr. P.F. van der Stelt, copromotor was dr. B.A. Hassan.

Een micro CT-scan heeft een hoge resolutie, waardoor fijne botstructuren geanalyseerd kunnen worden. Het apparaat is echter ongeschikt voor gebruik in de kliniek. Een gewone medische CT-scan is dat wel, maar die heeft een lagere resolutie en vereist een hogere röntgendosis. Ibrahim ontdekte dat de CBCT-scan beide positieve eigenschappen in zich verenigt, en bovendien geschikt is voor gebruik in de kliniek om botstructuur te beoordelen. Ook levert het gebruik van de CBCT-scan enkele andere voordelen op voor de patiënt. Zo is het apparaat goedkoper dan een gewone CT-scan en bestaan er voor de tandheelkundige versie geen wachtlijsten, omdat het apparaat ook buiten het ziekenhuis gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in een specialistische tandheelkundige praktijk.

Het onderzoek van Ibrahim kan − zowel voor patiënten als behandelaars − bijdragen aan een betere behandeling van patiënten waarvan het (kaak) bot onderzocht moet worden, bijvoorbeeld voor het plaatsen van implantaten. Er is echter meer onderzoek nodig, zo bestaat er op dit moment nog geen standaardprotocol voor de analyse van de structuur van bot voor de verschillende CBCT-systemen. De software die nu gebruikt wordt voor de CBTC-scan heeft bovendien nog een zeer krachtige computer nodig.

(Bron: Vrije Universiteit Amsterdam, februari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

N.B. Ibrahim
N.B. Ibrahim
Info
publicatiedatum
22 maart 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd