Promotie N. Cukkemane

In vitro vermindert een bacterieafstotende coating de aanhechting van biofilm op hydroxyapatiet, zo concludeert Nivedita Cukkemane in haar proefschrift ‘Development of novel bacterial anti-adherence coatings for hydroxyapatite’.

Cukkemane ontwikkelde in het laboratorium 2 verschillende beschermende coatings: een op basis van peptiten en een op basis van een amino-alcohol gebaseerd ingrediënt (sfingosinen). Beide gaven in vitro een significante vermindering van aangehechte orale bacteriën aan het tandglazuur. Peptiden hebben als voordeel dat ze makkelijk chemisch gesynthetiseerd kunnen worden, maar als nadeel dat ze gevoelig zijn voor proteolytische afbraak en dat de productie ervan zeer kostbaar is. Sfingosinen hebben als voordeel dat ze veilig zijn en goedkoper de produceren zijn. Nadeel van sfingosinen is de relatief moeilijke modificatie ervan.

Voordat deze bacterieafstotende coatings in mondverzorgingsproducten toegepast kunnen worden, moeten zij eerst verder in vitro en in vivo worden onderzocht.

Cukkemane promoveerde op 31 januari 2014 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar promotor was prof. dr. E.C.I. Veerman en copromotoren waren dr. F.J. Bikker en dr. H.S. Brand.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.