(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 372)

Promotie P.M. Meiners

Sjögren-patiënten hebben baat bij biologische medicijnen

Uit het promotieonderzoek van Petra Meiners blijkt dat patiënten met het syndroom van Sjögren baat hebben bij het gebruik van zogenoemde biologische geneesmiddelen (‘biologicals’). Het betroffen rituximab en abatacept. Meiners gebruikte in haar onderzoek nieuwe meetmethoden waarmee voor het eerst de respons van de patiënten op deze medicijnen goed en reproduceerbaar kon worden gemeten. Uit eerder onderzoek is al bekend dat deze biologicals mogelijke effectief zijn door de witte bloedcellen, die antilichamen produceren, uit te schakelen. De resultaten van Meiners onderzoek bevestigden dat de patiënten na de behandeling met een van beide geneesmiddelen aantoonbaar minder klachten, zoals droge ogen en een droge mond, hadden en dat de ziekteactiviteit afnam.

Het onderzoek met deze biologicals heeft ook meer inzicht opgeleverd over de ontstaanswijze en beloop van de ziekte. Verder onderzoek moet laten zien welk medicijn het beste kan worden gebruikt bij welke patiënt en op welk tijdstip in het ziekteproces. De nieuwe meetmethoden kunnen daarbij helpen.

Petra Meiners promoveerde op 14 mei 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Biological therapy in Sjögren’s syndrome. Outcomes and evaluation’. Promotoren waren prof. dr. A. Vissink, prof. dr. H. Bootsma, prof. dr. F.K.L. Spijkervet en prof. dr. F.G.M. Kroese.

Zie ook ‘Onder de loep’ in de editie van december 2013 (Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 662).

(Bron: Rijksuniverstiteit Groningen)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

P.M. Meiners
P.M. Meiners
Info
publicatiedatum
15 mei 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd