(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 10)

Promotie R.A.M. Exterkate

Nieuw testmodel voor cariëspreventie

Er is een grens aan wat bereikt kan worden met cariëspreventie door enkel fluoride. Daarom is behoefte aan cariëspreventie, gebruikmakend van antimicrobiële strategieën. In een promotieonderzoek heeft Rob Exterkate hiervoor een nieuw biofilmmodel ontwikkeld. Op 27 november 2014 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op zijn bevindingen met het proefschrift ‘An active attachment biofilm model to develop anti-caries Strategies’. Promotor was prof. dr. J.M. ten Cate en copromotor was prof. dr. W. Crielaard.

Exterkate beschrijft in zijn het proefschrift een aantal in vitro-experimenten en een klinisch onderzoek, uitgevoerd om een nieuw biofilmmodel te ontwikkelen, te testen en te gebruiken.

Het ontwikkelde model kan worden gebruikt om de groei van biofilms te monitoren op een breed scala aan materialen, onder verschillende groeicondities en (het belangrijkste) bij het gebruik van entmaterialen afkomstig van verschillende typen bacteriële infecties. Doordat de biofilms los van elkaar kunnen worden behandeld in1 testmodel, kan de onderzoeker relatief snel potentieel antimicrobiële middelen op geschiktheid testen.

Door dit type model te gebruiken wordt de kloof overbrugd tussen enerzijds het testen van strategieën op enkelvoudige soorten biofilms en anderzijds het uitvoeren van intraorale experimenten of klinisch onderzoek (in vivo).

Bron: Universiteit van Amsterdam, 27 november 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

R.A.M. Exterkate
R.A.M. Exterkate
Info
publicatiedatum
2 december 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd