(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juni 2016; 123: 284)

Promotie R.C. Hoogeveen

Dosisreductie voor röntgenschedelprofielopnamen

Promovendus Reinier C. Hoogeveen onderzocht of met 2 hulpmiddelen tijdens het maken van röntgenschedelprofielopnamen voor een orthodontische behandeling de stralingsdosis voor de doorgaans jonge patiënten kan worden beperkt. Hoewel de stralingsdosis laag is, worden veel van deze opnamen gemaakt.

Het eerste hulpmiddel was een schildje dat het gebied boven de schedelbasis afschermt van straling, daar waar geen diagnostische informatie te vinden is. Het tweede was een schildklierbeschermer die de schildklier, een gevoelig orgaan, buiten de straling houdt. Deze protector werd zo ontworpen dat de nekwervels zichtbaar bleven, want aan de hand van de nekwervels kan een orthodontist de groei van de patiënt inschatten.

Hoogeveen concludeerde dat dat deze hulpmiddelen samen de stralingsdosis bij het maken van een röntgenschedelprofielopname met 60% terugbracht. Daarnaast onderzocht hij of het rendabel is om in deze hulpmiddelen te investeren. Met behulp van een formule berekende hij het minimum aantal opnamen dat nodig is om kosteneffectief te zijn. Dat bleek na een realistisch aantal keren rendabel te zijn.

Reinier Hoogeveen promoveerde op 15 april 2016 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift ‘Dose reduction in orthodontic radiology’. Zijn promotor was prof. dr. P.F. van der Stelt en zijn promotoren waren dr. W.E.R. Berkhout, dr. G.C.H. Sanderink.

(Bron: ACTA)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

R.C. Hoogeveen (fotograaf: Gerie-Janne van Dinter)
R.C. Hoogeveen (fotograaf: Gerie-Janne van Dinter)
Info
publicatiedatum
15 april 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd