(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd april 2016; 123: 176)

Promotie S. H. Visscher-Langeveld

Susan Visscher onderzocht een alternatieve behandelingsstrategie met polyurethaan schuim voor het sluiten van oroantrale communicaties ontstaan na het extraheren van maxillaire molaren. Met deze eenvoudige behandelstrategie zouden tandartsen-algemeen practici in staat zijn zelf een antrumperforatie te sluiten in plaats van de patiënt te moeten verwijzen naar een mka-chirurg om de opening binnen 24 uur chirurgisch te laten sluiten, zoals dat gebruikelijk is.

Het schuim, dat afbreekt in een biologische omgeving zoals het menselijk lichaam, werd in oroantrale communicaties gestopt en met een hechting vastgezet. Vervolgens vulde het schuim zich met bloed en vormde het een solide barrière waarna het kon overgroeien met mucosa. Na 2 weken startte het afbreken van het schuim. Het succespercentage van deze methode was echter lager dan de 90% van de chirurgische behandeling. Visscher concludeert dan ook dat chirurgische sluiting door een mka-chirurg voorlopig de gouden standaard zal blijven. Het schuim blijkt overigens wel een veilig biodegradeerbaar materiaal en is dus geschikt als biomedisch implantaat.

Susan Visscher promoveerde op 27 januari 2016 op haar proefschrift ‘Biodegradable polyurethane for closure of oroantral communications: experimental and clinical evaluation’. Haar promotor was prof. dr. R.R.M. Bos en haar copromotor was dr. B. van Minnen.

(Bron: RUG, 27 januari 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

PU schuim met elektronenmicroscopisch detail (uit hoofdstuk 5a van proefschrift)
PU schuim met elektronenmicroscopisch detail (uit hoofdstuk 5a van proefschrift)
Info
publicatiedatum
4 februari 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd