Promotie S. Hansenová Maňásková

De bacterie Staphylococcus aureus kan verschillende infecties veroorzaken, van een oppervlakkige huidinfectie tot een levensbedreigende bloedstroominfectie. Doordat de bestrijding van antibioticaresistente varianten van Staphylococcus aureus (MRSA) zeer problematisch is, is er een dringende behoefte aan alternatieve behandelingsstrategieën. Promovenda Silvie Hansenová Maňásková droeg met haar onderzoek bij aan de zoektocht naar alternatieve behandelstrategieën tegen infecties veroorzaakt door Staphylococcus aureus.

De gedachte is de bacterie te bestrijden met behulp van het bacterie-eigen, celwand geassocieerde eiwit, Sortase A (SrtA). In de natuurlijke situatie verankert SrtA allerlei bacterie-eigen structuren in de celwand en speelt daarmee een belangrijke rol in de virulentie; de celwand is onder andere betrokken bij de aanhechting van de bacterie aan weefsels en cellen of bij het ontwijken van het immuunsysteem. Hansenová Maňásková laat zien dat ook synthetische SrtA substraten in de celwand kunnen worden ingebouwd. De resultaten van haar onderzoek leggen daarmee de basis voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie antimicrobiële middelen, diagnostische methoden en vaccins.

Op 2 november 2016 promoveerde Silvie Hansenová Maňáskováaan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Exploring Staphylococcus aureus Sortase A for potential anti-infective applications’. Promotor was prof. dr. E.C.I. Veerman en copromotoren waren dr. F.J. Bikker en dr. W.J.B. van Wamel.

(Bron: ACTA, oktober)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Silvie Hansenová Maňásková
Silvie Hansenová Maňásková
Info
publicatiedatum
2 november 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd