(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 256)

Promotie S.R. Martens-de Kemp

Naar gepersonaliseerde en gerichte behandeling van hoofd-halskanker

De behandeling van hoofd-halstumoren bestaat uit een combinatie van een operatie met nabestraling of chemotherapie gecombineerd met gelijktijdige bestraling. Deze intensieve combinatietherapieën eisen veel van de patiënt en op voorhand is niet te voorspellen welke patiënt beter met de ene dan wel de andere combinatietherapie behandeld zou kunnen worden.

Promovenda Sanne Martens-de Kemp heeft onderzocht welke genen belangrijk zijn voor de gevoeligheid van een cel voor chemotherapie. Hieruit volgde een lijst genen die kan dienen om de gevoeligheid van tumoren op chemotherapie te voorspellen. Wanneer in een tumor blijkt dat een bepaald gen wel actief aanwezig is, kan men misschien beter kiezen voor de chirurgische behandeling met nabestraling. Daarmee kan de behandeling met chemotherapie doelgerichter worden toegepast. Ook vond Martens-de Kemp in haar onderzoek genen die essentieel zijn voor de overleving van tumorcellen. Deze kunnen de basis vormen voor geheel nieuwe behandelingen tegen hoofd-halskanker.

Sanne Martens-de Kemp promoveerde op 19 maart 2014 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Towards personalized and targeted treatment of head and neck cancer’. Promotoren waren prof.dr. R.H. Brakenhoff, prof.dr. C.R. Leemans, dr. B.J.M. Braakhuis, dr. V.W. van Beusechem.

(Bron: Vrije Universiteit, 19 maart 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
20 maart 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd