Promotie Y. He

Voor haar promotieonderzoek maakte Yan He een kwantitatieve analyse van orale biofilms. Op basis daarvan concludeert ze in haar proefschrift ‘Viscoelasticity of oral biofilms and antimicrobial penetration. An in vitro and in vivo study’ dat de visco-elastische eigenschappen van biofilms ervoor zorgen dat ze lastig te verwijderen zijn.

Biofilms zijn visco-elastisch, dat wil zeggen: ze zijn zowel rekbaar als weerbarstig wanneer er druk op wordt uitgeoefend. He bestudeerde 3 verschillende onderliggende processen van biofilms met karakteristieke tijdconstanten: een snelle, gemiddelde en een langzame reactie op stress. Ze ontdekte dat de componenten die verantwoordelijk zijn voor de snelle reactie ervoor zorgen dat antimicrobiële middelen moeilijk in de biofilm kunnen doordringen. Bacteriën die bijdragen aan de langzame reactietijd hebben juist een positieve invloed op antimicrobiële penetratie. Die relaties heeft Yan He vervolgens in de praktijk getoetst. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen bij bijvoorbeeld het verbeteren van de aanpak van tandplaque met een elektrische tandenborstel.

He promoveerde op 8 januari 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotoren waren prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher en prof.dr. Y. Ren.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
9 januari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd