(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2017; 124: 610)

Reumamedicatie wellicht bruikbaar tegen lymfeklierkanker

Onderzoeker Lotte de Winde van het Radboudumc suggereert dat voor een bepaalde groep patiënten met lymfeklierkanker wellicht een therapie met reumamedicatie een oplossing is.

De Winde deed onderzoek naar een nieuwe vorm van immuuntherapie voor de behandeling van lymfeklierkanker bij patiënten bij wie de reguliere combinatie van chemo- en immuuntherapie niet goed aanslaat. Deze nieuwe immuuntherapie richt zich tegen het eiwit CD37, dat zich op het celmembraan van kanker B-cellen bevindt. Dit eiwit is belangrijk voor de communicatie van een cel en zijn omgeving. De immuuntherapie bindt zich aan het eiwit CD37 en veroorzaakt celdood.

Bij de helft van de patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker sloeg deze therapie niet aan. De Winde ontdekte dat deze patiënten geen eiwit CD37 op het celmembraan van kanker B-cellen hebben. De medicatie herkent daardoor de kanker B-cellen niet en heeft dus geen effect.

Patiënten die het CD37-eiwit missen bleken een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit IL-6 te hebben. Door die verhoogde IL-6-productie vermenigvuldigen de kanker B-cellen zich sneller. Er bestaat al medicatie die IL-6 remt. Deze wordt op dit moment gebruikt door patiënten met reumatoïde artritis. In een vervolgonderzoek wil het Radboudumc uitzoeken of deze IL-6-therapie ook geschikt is voor patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker bij wie de immuuntherapie niet zal werken.

(Bron: Radboudumc, 24 oktober 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.