Gepubliceerd op: 05-04-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 183)

Roken van invloed op tandverlies na menopauze

Tandheelkundig

Postmenopauzale vrouwen die hebben gerookt, lopen een hoger risico hun gebitselementen te verliezen dan vrouwen die nooit hebben gerookt. Dat blijkt uit een onderzoek van de University at Buffalo dat is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association (2013; 144: 252-265). Het onderzoek betrof ruim 5.000 vrouwen uit 2 verschillende onderzoeken.

Het is al langer bekend dat roken in verband wordt gebracht met tandverlies. Vrouwen verliezen na de menopauze vaker hun gebitselementen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dit is onafhankelijk van poets- en flosgedrag en het aantal bezoeken aan de tandarts. De onderzoekers bestudeerden of roken hier wel een rol in speelt.

In het onderzoek hadden zware rokers 2 keer meer kans op algeheel tandverlies en 6 keer zoveel kans op tandverlies als gevolg van een parodontale aandoening dan vrouwen die nooit hadden gerookt. Zwaar roken stond in het onderzoek gelijk aan 26 jaar dagelijks een pakje de lucht in blazen. “Hoe meer de vrouwen rookten, des te groter de kans op tandproblemen”, aldus onderzoeker Xiaodan Mai. Mogelijk versnelt de sigarettenrook parodontale aandoeningen.

(Bron: nu.nl, maart 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
5 april 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd