Gepubliceerd op: 11-01-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 6)

Schisis repareren met kunstbot

Tandheelkundig

Orthodontist Ad de Ruiter onderzocht in het kader van zijn promotieonderzoek een nieuwe manier om bij kinderen een palatoschisis te dichten. Door het aanbrengen van kunstbot is dit bij 6 kinderen gelukt.

Centraal in het onderzoek stonden keramiekkorrels, een soort kunstbot. In het onderzoek dat De Ruiter verrichtte aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht werden deze korrels in de palatoschisis geïmplanteerd. De korrels bestaan uit een speciale vorm van calciumfosfaat, een materiaal waaruit bot mede is opgebouwd. De korrels trekken botvormende stamcellen aan die zich eraan hechten. Hierdoor groeit de schisis grotendeels dicht. Het werkt zo goed dat gebitselementen doorbreken in het nieuw gevormde bot en er een volwaardige maxilla en dentitie ontstaan.

De eerste 6 kinderen werden met het materiaal behandeld na jarenlange voorbereiding in het laboratorium en bij proefdieren. Samen met Noorse onderzoekers zal De Ruiters opvolger, kaakchirurg in opleiding Nard Janssen, de behandeling gaan uitvoeren bij 20 kinderen van ongeveer 10 jaar. De Ruiter hoopt dat de behandeling met het kunstbot de huidige behandeling kan -vervangen. Nu wordt autoloog bot geoogst uit de crista iliaca of de kin. Deze behandeling kan bijwerkingen geven in de vorm van beschadiging of zenuwpijn.

Schisis kan bij een foetus ontstaan door een combinatie van aanleg en storende invloeden van buitenaf in de periode tussen de 6 en 12 weken na de bevruchting. Een cheilo- of cheilognathopalatoschisis komt voor bij 1 op de 800 pasgeborenen. Een palatoschisis komt voor bij 1 op de 2.000 pasgeborenen.

De Ruiter, werkzaam op de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en in een eigen orthodontiepraktijk, is op 27 november 2012 gepromoveerd. Zijn onderzoek past binnen het speerpunt ‘Regenerative Medicine’ van het Universitair Medisch Centrum Utrecht waarin onderzoekers weefsel herstellen via stamcellen. Meer informatie over schisis en de behandeling daarvan is te vinden op de website http://www.umcutrecht.nl/subsite/schisis.

(Bron: Universitair Medisch Centrum Utrecht)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
11 januari 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd