(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 590)

Simpele dosering medicijnen effectief en goedkoper

Ongeveer 1% van alle 420.000 gebruikers van bloedverdunners in Nederland belandt jaarlijks in het ziekenhuis met een ernstige bloeding. Het loont voor deze groep om daar niet, zoals gebruikelijk, een ingewikkelde en tijdrovende berekening uit te voeren naar de juiste hoeveelheid stoleiwitten om de bloeding te stoppen. Een simpele, vaste doseerwijze is net zo effectief en goedkoper dan de variabele doseerwijze.

Om geen tijd te verliezen in een spoedeisende en levensbedreigende situatie, onderzocht promovenda Nakisa Khorsand of de stoleiwitten ook simpeler kunnen worden gedoseerd. Dat blijkt het geval te zijn. Een lage, vaste dosering voor iedere patiënt bleek in de klinische praktijk net zo goed te werken als de dosering die op basis van lichaamsgewicht en mate van ontstolling moest worden berekend. Dit komt waarschijnlijk door de snelheid waarmee de behandeling kan worden gestart. Ook zijn de behandelkosten van de vaste dosering gemiddeld per patiënt 1.634 tot 2.100 euro lager.

Een vervolgonderzoek naar de toepasbaarheid van de vaste en variabele dosering in een grotere onderzoekspopulatie loopt inmiddels.

Bron: UMCGroningen, 22 oktober 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
29 oktober 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd