(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2017; 124: 610)

‘Slapend’ hart mogelijk oplossing bij harttransplantatie

In New Scientist van 20 oktober 2017 wordt melding gemaakt van de mogelijkheid een menselijk hart 1 dag of langer buiten het lichaam te bewaren.

De Zweedse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarbij het hart bij wijze van spreken ‘slapend’ wordt gehouden. Het hart wordt op 8 °C bewaard en gevoed met een bloedachtige vloeistof met een hoog kaliumgehalte, dat ervoor zorgt dat het hart stopt met kloppen. Onderzoeker Stig Steen van de Universiteit van Lund zegt in New Scientist dat het zoiets is als een diepe slaap. Op deze wijze kan het hart op een lagere snelheid worden doorbloedt waardoor de aderen minder onder druk komen te staan.

De onderzoekers hopen dat de techniek de oplossing is voor het tekort aan harttransplantaten. Nu is het vaak zo dat de afstand tussen patiënt en donorhart het grootste probleem is, want een hart kan niet lang genoeg bewaard worden om de reis naar de patiënt te kunnen maken. Hierdoor vallen ‘goede’ harten af voor donortransplantatie.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft men een apparaat ontwikkeld waarbij het hart buiten het lichaam kan kloppen en volgens de Amerikaanse fabrikant zonder problemen 7 tot 12 uur in de machine kan worden bewaard. Dit systeem wordt in de Verenigde Staten al toegepast bij harttransplantaties. Het voordeel van de Zweedse techniek is dat deze door het hart te conserveren met een bloedachtige vloeistof ervoor zorgt dat mogelijke beschadigingen aan het hartweefsel zich vanzelf herstellen.

De Zweedse techniek is succesvol getest op 100 varkens en afgelopen zomer werd met succes voor het eerst een hart, dat 3 uur lang buiten het lichaam was bewaard met de Zweedse techniek, in een Zweedse patiënt getransplanteerd.

(Bron: New Scientist, 20 oktober 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.