(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 434)

Slechts 5% van de wereldbevolking is gezond

In 2013 had meer dan 95% van alle aardbewoners last van minstens 1 ziekte. Slechts 4,3% voelde zich gezond. Dit blijkt uit een grootschalige analyse door wetenschappers van het onderzoeksprogramma Global Burden of Disease Study 2013. De resultaten zijn recent gepubliceerd in The Lancet.

De onderzoekers analyseerden 35.620 gegevensbronnen uit 188 landen in de periode 1990-2013. Hieruit blijkt dat 2,3 miljard mensen meer dan 5 aandoeningen heeft. Ook leven zieken of personen met handicaps langer, waardoor het aantal gezonde levensjaren afneemt. Wetenschappers verwachten dat de komende decennia meer mensen in suboptimale gezondheid gaan leven, wat vooral komt door toenemende vergrijzing. Zo heeft 36% van de kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar in eerstewereldlanden geen gezondheidsproblemen, terwijl dit onder welvarende tachtigplussers slechts 0,03% is.

In het onderzoek wordt benadrukt dat het niet goed is om enkel te focussen op het verlagen van de sterftecijfers. “We moeten ook aandacht besteden aan de toename van ziekten en hoe deze op de beste manier behandeld kunnen worden, waardoor de kwaliteit van leven hoog blijft. Ook is er onvoldoende aandacht voor mentale en gedragsproblemen, aangezien veel mensen daar aan lijden.”

De afgelopen 23 jaar zijn gezondheidsklachten nauwelijks veranderd. De helft van de aandoeningen betreft het bewegingsapparaat (rugpijn, nekpijn en artritis) of de mentale gesteldheid (depressie, angst, drugsverslaving, alcoholverslaving). Toenemende ziekten zijn diabetes (+136%), Alzheimer (+92%), hoofdpijn door overmatig medicijngebruik (+120%) en artrose (+75%).

(Bron: The Lancet, 7 juni 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
11 juni 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd