Slikproblemen in stijgende lijn

Ongeveer een kwart van de 65-plussers heeft last van dysfagie – een slikstoornis in de mond, de keel of de slokdarm. In 2030 zou dat oplopen tot 38%. Maar ook bij de jongere leeftijdsgroepen komen slikproblemen vaak voor: van prematuren, kankerpatiënten tot mensen met een hersenbloeding of spierziekte.

De gevolgen van slikproblemen kunnen heel ernstig, zelfs dodelijk zijn. “Het gaat niet alleen om een paar kilo’s verliezen of uitdrogen, maar ook om constipatie en chronische problemen met luchtwegen”, zegt Nathalie Rommel van de Onderzoeksgroep Experimentele Oto-rhino-laryngologie aan de KU Leuven. Het heeft daarnaast een impact op psychosociaal vlak, vult Ann Goeleven, hoofd van de dienst logopedie en audiologie van het UZ Leuven, aan: “Iemand met slikproblemen kan niet zomaar meer mee op restaurant. Patiënten zijn bang om zich te verslikken of schamen zich omdat ze alleen nog gepureerd eten binnenkrijgen.”

Voor dysfagie zijn er verschillende behandelopties: een operatie in de keel, sliktherapie bij een logopedist, medicatie of kunstspeeksel. Een goede diagnose is daarvoor echter noodzakelijk. Rommel. “Dysfagie werd lang alleen als een complicatie van een ander medisch probleem beschouwd. Slikken zit ook tussen verschillende systemen in de geneeskunde: hersenen, neus-keel-oor, ademhaling en spijsvertering. We merkten dat de kennis over en de zorg voor dysfagie veel te veel verspreid zit en dat er een grote nood is aan een overkoepelend vakgebied.”

Vanaf september 2017 start de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven met een opleiding deglutologie, de wetenschap van het slikken en slikstoornissen, de allereerste wereldwijd.

(Bron: Persbericht KU Leuven, 21 december 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
4 januari 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd