Gepubliceerd op: 14-08-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 435)

Slimme tand vertelt arts of patiënt rookt en drinkt

Tandheelkundig

Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Taiwan werken aan een slimme tand die kan detecteren of mensen alcohol drinken en roken. De kunsttand bevat bewegingssensoren die aan de hand van unieke minuscule mondbewegingen kunnen zien of de drager van de tand kauwt, drinkt, spreekt, rookt of hoest. De tand neemt de mondbewegingen op en analyseert wat de drager van de kunsttand heeft gedaan.

Het prototype van de kunsttand heeft nog een externe energiebron nodig en verzamelde data worden nu nog met een kabel gedeeld met computers. De uiteindelijke versie moet op batterijen werken en informatie wordt dan met een zogenoemde bluetooth gedeeld, een draadloze verbinding die in de slimme tand is ingebouwd.

Uiteindelijk zou de sensor zelfs zo klein worden dat die in openingen van echte tanden kan worden ingebracht, zodat een kunsttand niet meer nodig is. De slimme tand zou kunnen worden toegepast bij verslaafden die hun arts niet de waarheid vertellen over hun verslaving. Ook zien de onderzoekers mogelijkheden voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan bruxisme.

(Bron: NU.nl, 18 juli 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
14 augustus 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd