Snelle test voor het juiste antibioticum

Infecties van het bloed zijn verantwoordelijk voor meer doden dan ieder andere infectieziekte. Daarom is het van belang zo snel mogelijk met antibiotica te starten. Dit gebeurt vaak zonder dat de verwekker al bekend is. Met de huidige technieken duurt het nog minimaal 48 uur voor duidelijk is of het goede antibioticum wordt gegeven.

In een recent verdedigd proefschrift worden 2 nieuwe betrouwbare testen beschreven waamee de verwekker van de infectie en de gevoeligheid voor het antibioticum 16 uur eerder bekend zijn.

Bij deze snelle technieken, bleken patiënten inderdaad sneller het goede antibioticum te kunnen krijgen. Echter, slechts bij een beperkt aantal patiënten leidde deze snelle test ook daadwerkelijk tot een aanpassing van de behandeling, waardoor de invloed ervan op het antibioticumgebruik en de uitkomst voor de patiënt beperkt was. Om te komen tot een optimaal antibioticumbeleid blijkt dat het niet alleen belangrijk is om snelle testen te ontwikkelen, maar dat er ook (meer) aandacht moet gaan naar invoering in de dagelijkse praktijk.

(Bron: Maastricht University, 26 mei 2016)

 

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
6 juni 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd