Sociale media en wiki’s in de gezondheidszorg

Goed communiceren is een van de belangrijkste voorwaarden voor het leveren van goede zorg. In het internettijdperk staan nieuwe communicatiemogelijkheden zoals sociale media en wiki's tot de beschikking. In een promotieonderzoek onderzocht Tom van de Belt het gebruik van sociale media en wiki's in de zorg. Hij promoveerde 7 februari 2014 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift ‘#HCSM. Social Media and Wikis in Healthcare’. Promotoren waren prof. dr. J.A.M. Kremer en prof. dr. M. Samsom en copromotoren waren dr. L. Schoonhoven en dr. M.J. Faber.

In het proefschrift geeft de promovendus inzicht in het gebruik van de verschillende toepassingen, inclusief bijbehorende kansen en bedreigingen. Momenteel zijn Nederlandse ziekenhuizen koploper als het gaat om gebruik van sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn. Daarnaast wil een kwart van alle Nederlanders met zijn of haar zorgverlener communiceren via sociale media.

Van de Belt bespreekt specifiek het gebruik van online documenten die door meerdere gebruikers kunnen worden bewerkt, de zogenoemde wiki's. Dit zijn veelbelovende tools om de participatie van patiënten te verbeteren. Zo blijkt het haalbaar om zorgverleners en patiënten met wiki's samen aan digitale informatiefolders te laten werken. De rol van sociale media in de zorg wordt groter en ze faciliteren een actieve en meer gelijkwaardige (partner-) rol van patiënten. Zorgverleners dienen zich hierop voor te bereiden en bekend te worden met verschillende typen en toepassingen sociale media.

(Bron: Persbericht Radboud Universiteit Nijmegen, 7 februari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.