(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 371)

Speeksel beschermt tegen schadelijke stoffen

In allerlei voedingsmiddelen – waaronder koffie en thee – zitten PLP’s (Pyrogallol-Like Polyphenols). Deze PLP’s kunnen DNA-strengen breken en zo voor omvangrijke schade in het menselijk lichaam zorgen. De schadelijke invloed van de PLP’s blijkt zo groot, dat onderzoekers voor een raadsel stonden en zich afvroegen waarom mensen er in het dagelijks leven dan niet meer hinder van ondervinden. “Als deze stofjes zo wijdverspreid zijn en het DNA in zo’n grote mate beschadigen, dan moet er een verdedigingsmechanisme zijn dat ons van dag tot dag beschermt,” veronderstelde onderzoeker Scott Kern van het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center (Food and Chemical Toxicology 2014, 70: 114-119)

Dat verdedigingsmechanisme hebben de onderzoekers nu ontdekt. In humaan speeksel blijken zich enzymen te bevinden die cellen beschermen tegen DNA-beschadigingen door toedoen van PLP’s. En in bloed en spieren troffen onderzoekers eiwitten aan die datzelfde doen.

Opvallend genoeg hebben cellen deze bescherming niet altijd nodig. Nadat cellen enige tijd aan de giftige stoffen zijn blootgesteld, kunnen ze het zonder de enzymen en eiwitten af. Onderzoeker Scott Kern: “Na 2 weken bleek het moeilijker te zijn om de cellen met dezelfde chemische stofjes te beschadigen, zelfs als de cellen al enkele weken eerder door die stoffen waren beschadigd. Ze lijken van nature in staat te zijn om op de beschadigingen te reageren of deze aan te voelen en zich er op de één of andere manier tegen te beschermen.” Zelfs als de beschermende enzymen en eiwitten afwezig zijn. “We vragen ons af: ontwikkelen mensen die dagelijks hetzelfde PLP-bevattende dieet volgen een natuurlijke cellulaire bescherming tegen de giftige stofjes? En geldt ook hier: wat ons niet fataal wordt, maakt ons sterker?”

De onderzoekers willen hun onderzoek voortzetten en achterhalen of er misschien nog meer onontdekte beschermingsmechanismen aan het werk zijn. Ook willen ze achterhalen of het mogelijk is om het beschermingsmechanisme te omzeilen, waardoor mensen toch ziek worden.

(Bron: Science daily, 30 mei 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.