Sporters vertonen ijzertekort na topprestaties

Tijdens het WK voetbal worden topprestaties verwacht van de deelnemende teams. Dat vereist optimale ijzerspiegels in het lichaam van de voetballers. IJzer is essentieel voor zuurstoftransport en energieproductie.

Dorine Swinkels, hoogleraar Klinische Chemie in het Radboudumc, onderzoekt de ijzerstofwisseling bij patiënten en sporters. Samen met Australische sportwetenschappers vond ze dat bij sporters na topprestaties het hormoon hepcidine stijgt in het bloed. Die stijging veroorzaakt een ijzertekort bij de sporters. Swinkels verwacht dat deze bevinding – ijzertekort na forse inspanning – zal leiden tot nieuwe inzichten die de prestaties van topsporters kunnen verbeteren.

Swinkels: “Wij vonden dat forse inspanning leidt tot een kortdurende ontstekingsreactie. De ontstekingsreactie zorgt ervoor dat de lever meer hepcidine gaat produceren. Hepcidine is een hormoon dat het ijzertransport in het lichaam regelt. Bij een verhoogd hepcidine wordt ijzer minder goed uit de voeding opgenomen en kan het minder goed worden vrijgemaakt uit de voorraden van het lichaam. Het gevolg is dat er minder ijzer beschikbaar is voor zuurstoftransport en productie van energie in de mitochondriën, de energiecentrales in onze cellen. In het verdere onderzoek richten we ons op het optimaal benutten van de ijzervoorraad en het beste tijdstip van een ijzerrijk dieet na de inspanning.”

(Bron: MedicalFacts, 8 juli 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.