Stansbiopt mist agressieve basaalcelcarcinomen

Stansbiopten uit huidafwijkingen die verdacht zijn voor basaalcelcarcinoom (BCC), zijn niet altijd representatief voor de hele afwijking: 19-74% van de primaire afwijkingen bevat verschillende types BCC. Het aantal fout-negatieve uitslagen van stansbiopten voor agressieve BCC’s varieert van 5-15%.

Deze getallen komen uit de systematische review van Daniel Kadouch en collega’s van onder meer het AMC (Br J Dermatol. 2016; online 8 februari). Zij vonden 5 publicaties waarin uitslagen van stansbiopten konden worden vergeleken met de definitieve diagnose na excisie van de gehele afwijking. Kadouch et al vonden vooral van belang te weten of agressieve BCC-vormen, zoals het micronodulaire en infiltrerende BCC, niet werden gemist met de stansbiopten. In totaal waren ruim 1200 afwijkingen onderzocht. De resultaten werden overigens niet samengenomen, waarschijnlijk deels omdat verschillende pathologische classificatiesystemen werden gebruikt.

Het aandeel agressieve BCC’s varieerde in de 5 onderzoeken van 28-45%. Het aantal fout-negatieve stansbiopten varieerde van 5-15%. Het aantal fout-positieve uitslagen was iets hoger, maar van dezelfde orde van grootte.

Betrouwbaarheid van stansbiopten wordt steeds belangrijker nu BCC’s steeds vaker niet-chirurgisch worden behandeld. Als gemengde BCC’s met agressieve componenten worden aangezien voor onschuldigere varianten, kan dit leiden tot onderbehandeling en hogere kosten voor behandeling van patiënten met een recidief.

(Bron: NTvG, 10 maart 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Bron afbeelding: Waal RIF van der, Neumann HAM (red.). Praktische dermatologie. Houten: Prelum, 2009
Bron afbeelding: Waal RIF van der, Neumann HAM (red.). Praktische dermatologie. Houten: Prelum, 2009
Info
publicatiedatum
23 maart 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd