(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 71)

Stress en parodontale aandoeningen

De oorzaken van parodontale aandoeningen zijn bekend: slecht poetsen, geen controles en roken. Maar de uitkomst van een literatuuronderzoek van de Tufts School of Dental Medicine laat zien dat stress ook een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn.

Tijdens het ondergaan van stressvolle situaties komt het hormoon cortisol vrij. Dit hormoon gaat ontstekingen tegen, maar als cortisol wordt geproduceerd in de nabijheid van de gingiva lijkt dit de aanmaak van eiwitten te stimuleren, waardoor de parodontitis verergert.

Het is echter moeilijk om de biologische effecten van stress te testen, los van de manier waarop mensen met stress omgaan. De onderzoekers suggereren de mogelijkheid om flavonoïden te testen in mensen die verschillende vormen van stress ervaren, om vervolgens te kijken in welke mate antistoffen worden aangemaakt. Deze flavonoïden zouden in de toekomst kunnen worden verwerkt in mondverzorgingsproducten, in de hoop parodontale aandoeningen nog krachtiger te kunnen uitbannen. Ook wordt er gewerkt aan stress-managementtechnieken in relatie tot parodontale aandoeningen.

(Bron: dental INFO, januari 2015)

 

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
8 januari 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd