Suikertaks wapen tegen Britse zwaarlijvigheid

Groot-Brittannië gaat belasting heffen op de verkoop van suikerhoudende frisdranken. Met de opbrengst worden gezondheidsprogramma's voor schoolkinderen gefinancierd. De suikerbelasting is onderdeel van plannen om zwaarlijvigheid onder kinderen aan te pakken.

Volgens de Britse regering is bijna een derde van de kinderen tussen 2 en 15 jaar een beetje of veel te zwaar en dat kost de overheid miljarden per jaar.

Deskundigen en actievoerders vinden de plannen echter lang niet afdoende om de toenemende obesitas onder de Britten een halt toe te roepen.

Groot-Brittannië is niet het eerste land dat een suikerbelasting instelt. Onder meer in België, Frankrijk en de Scandinavische landen gebeurt dat al.

Drankjes met suiker zijn de belangrijkste suikerbron voor kinderen. Eén blikje cola overschrijdt met een inhoud van 9 suikerklontjes al de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid.

De Britse koepel van de frisdrankbranche stelt verbolgen dat de belasting een 'straf' is die duizenden banen kost en geen doorslaggevend effect heeft op de mate van zwaarlijvigheid.

De programma's voor schoolkinderen moeten een gezond eetpatroon en meer beweging gaan bevorderen. Scholen moeten de kinderen gaan stimuleren om minstens 60 minuten per dag gemiddeld of stevig te bewegen, waarvan de helft tijdens schooltijd.

(Bron: Skipr, 18 augustus 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
23 augustus 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd