Verbetering weefsel integratie bij implanteren

Wereldwijd worden jaarlijks honderdduizenden tandheelkundige implantaten geplaatst. Opmerkelijk is dat bij slechts een zeer klein aantal van deze implantaten infecties optreden. Bingran Zhao in een promotieonderzoek waarom implantaten in de mond minder gevoelig zijn voor infecties dan op andere plaatsen in het lichaam en of de infectieweerstand met bepaalde materialen nog kan worden verbeterd.

Op 21 september 2015 promoveerde hij op het proefschrift ‘Tissue integration versus bacterial colonization on dental implant materials’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gewrichtsprothesen worden geplaatst in een nagenoeg steriele omgeving. Bij sommige botbreuken wordt gebruikgemaakt van externe pinnen die door de huid heen gaan, waardoor het steriele weefsel onder de huid wordt blootgesteld aan een niet-steriele omgeving. Van deze pinnen valt bijna een kwart uit vanwege infecties. Tandheelkundige implantaten, die ook in een niet-steriele omgeving worden geplaatst, kennen een veel lager uitvalspercentage. Zhao bekeek hoe dit verschil kan worden verklaard. Hij kent het succes van de orale implantaten toe aan het vermogen van mondweefsel om snel te genezen en aan de tolerantie van het orale immuunsysteem. Zhao onderzocht tevens welke materialen en oppervlaktebehandelingen van de implantaten voor de meest gunstige biologische reactie zorgen. Hij betwijfelt hierbij de relevantie van dierproeven, omdat de dierlijke microflora teveel afwijkt van de menselijke. Zhao ontwikkelde 2 modellen waarin de omgeving van de mond werd gesimuleerd en waarin zowel de bacteriële als de weefselrespons op biomateriaal kon worden bestudeerd. Op basis van het onderzoek aan de hand van deze modellen concludeert hij dat de materiaaleisen die voor het verbeteren van de infectieweerstand moeten worden gesteld aan de hals van het implantaat, anders zijn dan de eisen aan het gedeelte dat in het bot wordt geïntegreerd. Deze bevindingen zouden in klinisch onderzoek nader moeten worden getoetst.

(Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 21 september 2015)

 

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.