(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juni 2018; 125: 307)

Vergrote kans op sterfte bij slechte mondgezondheid in psychiatrie

Volgens de voorlopige bevindingen van het promotieonderzoek van docent verpleegkunde Sonja Kuipers van hogeschool NHL Stenden draagt een slechte mondgezondheid bij aan het aantal sterfgevallen onder mensen met een ernstige psychiatrische ziekte. Kuipers pleit dan ook voor meer aandacht voor een goede mondgezondheid in de psychiatrie en meent dat dat zou kunnen leiden tot minder sterftegevallen onder de psychiatriepatiënten.

Parodontitis en een slechte mondgezondheid kunnen bijdragen aan het risico op chronische ziekten. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat patiënten met een ernstige psychische ziekte 10 keer zo vaak sterven aan chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten, als aan suïcide. “Terwijl voor suïcide veel meer aandacht is”, aldus Kuipers.

Kuijpers deed literatuuronderzoek en onderzocht de mondgezondheid van jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar die voor het eerst een psychose hadden gekregen. De helft van deze groep ging niet of slechts 1 keer per jaar naar de tandarts en kwam niet of nauwelijks bij de mondhygiënist. De onderzochte patiënten bleken slecht in staat te zijn hun gebit te verzorgen vanwege alcohol- of druggebruik, maar ook door schuldenproblematiek en verminderde executieve functies. Volgens Kuipers is de onderzochte groep extra kwetsbaar voor gebitsproblemen, omdat deze jongvolwassenen vaker en meer alcohol, drugs, tabak en suikerhoudende drankjes gebruiken. Naast het risico op chronische ziekten, ondervinden deze jongvolwassenen ook nog sociale en psychische gevolgen van een verwaarloosd gebit, vanwege het versterken van het stigma dat gekoppeld is aan deze patiëntengroep.

Mondverzorging en de begeleiding van psychiatrische patiënten daarin door de hulpverlening vindt volgens Kuipers onvoldoende plaats: “Dit is een ondergeschoven kindje in de verpleging. In de geestelijke gezondheidszorg is nauwelijks aandacht voor mondgezondheid”. Kuipers vindt dat verpleegkundigen psychiatrische patiënten beter moeten wijzen op aandacht voor het gebit en dat de opleidingen verpleegkunde meer aandacht moeten besteden aan het belang van mondzorg in de psychiatrie.

(Bron: Gezondheid&Co, 3 mei 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
16 mei 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd