Verouderingsproces van kaakgewricht anders dan van kniegewricht

Promotie F. Mirahmadi

Promovenda Fereshteh Mirahmadi ontdekte tijdens haar promotieonderzoek dat de mechanische eigenschappen van het kraakbeen in het kaakgewricht over tijd niet verandert, in tegenstelling tot andere gewrichten die stijver worden naarmate ze ouder worden.

Terwijl de levensverwachtingen in het westen steeds verder omhoog gaat, heeft de wereldbevolking steeds vaker te maken met aan veroudering gerelateerde complicaties, zoals gewrichtsklachten. Mirahmadi verrichte laboratoriumonderzoek naar het verouderingsproces bij kaakgewrichten. Ze zag dat het kaakgewricht anders reageerde dan andere gewrichten, bijvoorbeeld heup- en kniegewrichten. Het is een van de eerste onderzoeken naar dit onderwerp en de resultaten geven meer inzicht in het gedrag van bot en gewrichten bij veroudering.

Op 22 oktober 2018 promoveerde Fereshteh Mirahmadi aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Biomechanical changes in articulation of jaw joint due to aging’. Promotoren waren prof. dr. V. Everts en prof. dr. S. Verschueren (KU Leuven). Copromotoren waren  dr. ir. J.H. Koosltra en prof. dr. H. van Lenthe (KU Leuven).

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: F. Mirahmadi
Beeld: F. Mirahmadi
Info
publicatiedatum
22 oktober 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd