Vinding van het AvL vergroot veiligheid bestraling

Het Antoni van Leeuwenhoek controleert na afloop van de bestraling of de gegeven bestralingsdosis overeenkomt met de bestralingsdosis zoals die was gepland – en dat doen maar weinig andere ziekenhuizen in de wereld ook. Het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde hiervoor, met ondersteuning van Technologiestichting STW, een methode die in 3D de daadwerkelijk door de patiënt ontvangen bestralingsdosis per behandeling meet. De door het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde methode komt onder de naam iViewDose op korte termijn beschikbaar voor andere bestralingscentra wereldwijd.

iViewDose detecteert tijdens de behandeling de straling door middel van een elektronische bestralingsdetector onder de patiënt en berekent vervolgens of de afgegeven dosis de juiste is. De methode brengt afwijkingen aan het licht die niet zichtbaar worden bij de nu breed gebruikte ‘fantoomverificatie’ en vergroot daarmee de veiligheid van patiënten. De fantoomverificatie is een pre-treatmenttechniek en meet niet de werkelijke situatie, maar bootst deze meer of minder succesvol na. Daarbij is de fantoomtechniek arbeidsintensief en duur; het kost ongeveer een half uur per check en neemt een bestralingstoestel in beslag waarmee op dat moment dus geen patiënt kan worden bestraald. De lagere kosten van de iViewDose maken dat de check bij iedere fractie behandeling kan worden ingezet.

De verificatie met iViewDose werd in 2006 voor het eerst toegepast in het Antoni van Leeuwenhoek. Sinds 2008 werd de methode breed toegepast en vanaf 2012 vindt de verificatie volledig geautomatiseerd bij alle patiënten – nu nog – offline plaats; dit betekent dat de automatisch gegenereerde rapporten enkele minuten na de bestraling worden opgeleverd. Bij een afwijking gaat een ‘alert’ naar de klinisch fysicus die alle factoren in de bestralingsketen analyseert op een mogelijke fout. Gebleken is dat bij 1 op de 400 bestralingen een afwijking wordt gevonden die een aanpassing bij de volgende bestralingsbehandeling van de patiënt vraagt.

(Bron: AvL, 1 maart 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
3 maart 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd