Gepubliceerd op: 11-01-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 7)

Vitamine D in voeding beschermt tegen cariës

Medisch

Uit literatuuronderzoek op basis van de gegevens die werden verkregen uit 24 onderzoeken onder 3.000 kinderen in de periode 1920-1980 concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten dat vitamine D tot een afname leidt van cariës met circa 50%.

In de wetenschap is veel onenigheid over de werking van vitamine D tegen cariës. In de jaren ’50 van de vorige eeuw concludeerde de American Medical Association dat vitamine D bijdraagt aan het voorkomen van cariës. De American Dental Association beweerde op basis van dezelfde onderzoeken juist het tegenovergestelde. Deze tegenstelling vormde de aanleiding voor nieuw literatuur-onderzoek.

In de geïncludeerde onderzoeken werd vitamine D aan de kinderen toegediend via ultravioletlicht, levertraan of andere producten die verrijkt waren met vitamine D. De onderzoeken waren afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Zweden en waren -uitgevoerd in scholen, huisarts- en -tandartspraktijken of ziekenhuizen. De onderzochte kinderen waren tussen de 2 en 16 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.

(Bron: ScienceDaily/Nutrition Reviews 2012; Epub ahead of print)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
11 januari 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd