Gepubliceerd op: 08-02-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 59)

Xylitol leidt niet tot afname cariës

Tandheelkundig

Het kauwen van suikervrije kauwgom reduceert cariës. Het is echter waarschijnlijk dat dit meer te maken heeft met de kauwactiviteit dan met een preventieve werking van additieven zoals xylitol.
Over het kauwen van suikervrije kauwgom met xylitol werd beweerd dat dit de dentitie reinigt en beschermt tegen cariës. In werkelijkheid was er onduidelijkheid over de werking van xylitol. Onderzoek van J.D. Bader, werkzaam aan de opleiding tandheelkunde van de University of North Carolina in de Verenigde Staten, lijkt te bevestigen dat het niet de xylitol in de kauwgom is die micro-organismen bestrijdt en het ontwikkelen van cariës tegengaat, maar dat dit de gevolgen zijn van de kauwactiviteit zelf en de reinigende werking van een gestimuleerde speekselsecretie.
Bader et al publiceerden in The Journal of the American Dental Association (2013; 144: 21-30) over hun onderzoek onder 691 volwassenen afkomstig uit mondzorgklinieken in het hele land gedurende een periode van 3 jaar. De deelnemers werden gerandomiseerd verdeeld over 2 onderzoeksgroepen: een groep nam 5 keer per dag een xylitoltablet in en de controlegroep nam 5 keer per dag een placebo in. Hoewel de onderzoekers het aannemelijk achtten dat xylitol effectief zou blijken te zijn bij het bestrijden van cariës, merkten zij op dat in de onderzoeksgroep niet statistisch significant minder cariëslaesies voorkwamen dan in de controlegroep.


(Bron: New York Times)


Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
8 februari 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd