(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 126)

Zeer krachtig antibioticum ontdekt

Amerikaanse en Duitse wetenschappers hebben een nieuw antibioticum ontdekt, teixobactin genaamd. De stof doodt bacteriën die longontsteking, stafylokokontstekingen en bloedinfecties veroorzaken, door zich aan een vetmolecuul te binden dat een cruciale bouwsteen van de celwand van een bacterie is. Als het eiwit zich aan de bouwsteen van de celwand van een bacterie kan binden, gaan de bacteriën dood, doordat ze niet in staat zijn om een nieuwe celwand te bouwen.

De toename van antibioticagebruik zorgt ervoor dat steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica. Wetenschappers verwachten dat in 2050 wereldwijd 10 miljoen extra mensen per jaar sterven aan antimicrobiële resistentie, veel meer dan er aan kanker overlijden. Teixobactin – en toekomstige andere antibiotica – kunnen de verwachte cijfers voor 2050 verlagen.

Eerst is echter meer onderzoek geboden, want het antibioticum is nu nog alleen getest op muizen. Daar heeft het zich al bewezen door de dodelijk MRSA-bacterie uit te schakelen. De verwachting is dat het antibioticum over 5 tot 10 jaar kan worden voorgeschreven aan patiënten.

(Bron: Nature, 7 januari 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
15 januari 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd