Zelfzorgprogramma’s voor hoofd-halskankerpatiënten

Ingrid Cnossen heeft in een promotieonderzoek verschillende zelfzorgprogramma's ontwikkeld om mensen met hoofd-halskanker te ondersteunen bij de gevolgen van de ziekte en behandeling. Het doel was patiënten beter om te laten gaan met mogelijke veranderingen op het gebied van spraak, voeding, ademen, ruiken en bewegen.

Oefenprogramma's en zelfmanagementinterventies zijn nuttig voor hoofd-halskankerpatiënten. Omdat er weinig van zulke programma's zijn, ontwikkelde Cnossen samen met patiënten en zorgverleners een oefenprogramma ter voorkoming van spraak- en slikklachten bij mensen die bestraald gaan worden. Ook heeft ze een zelfzorgprogramma ontwikkeld voor de revalidatie van personen die een laryngectomie (verwijdering van het strottenhoofd) hebben ondergaan.

In de kliniek bleken deze programma's goed bruikbaar en de deelname was groot. Nader onderzoek naar het effect van de diverse oefenprogramma's is nodig. Meer informatie over deze programma's is te vinden op www.samenlevenmetkanker.nl.

Ingrid Cnossen promoveerde op 12 april 2016 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Self-management supporting rehabilitation in head and neck cancer patients’.

(Bron: Vrije Universiteit, 12 april 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.