(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2019; 126: 122)

Zorgt app voor een gezonder leven?

Sander Hermsen van de Vrije Universiteit Amsterdam betwijfelt de invloed van gadgets op de gezondheid. “De maatschappij heeft belang bij echt werkende interventies voor gezond gedrag. Daar hoort het nuanceren van de werking van zogenaamde ‘toverstafjes’ bij,” aldus Hermsen.

Met digitale technologie kunnen zelfwaarnemingsvaardigheden worden ondersteund. Dit gebeurt vaak door het geven van feedback op ongewenst gedrag: zo vertellen stappentellers of men genoeg beweegt en kunnen ‘slimme’ apparaten iemands eetgedrag volgen. De vraag was of deze feedback werkelijk tot gezonder gedrag leidt.

Uit Hermsens systematisch literatuuronderzoek bleek dat feedback wel ongewenste gewoonten verstoort, maar dat voor een echte gedragsverandering vaak meer nodig is. Vervolgens onderzocht hij of een vork die door te trillen feedback gaf op eetsnelheid, kon voorkomen dat mensen te snel eten. Te gulzig eten hangt samen onder andere overgewicht, maagklachten en diabetes type 2. De trillende vork bleek een succes, maar dat geldt volgens Hermsen niet voor alle gezondheidsgadgets. “Dat de vork wel degelijk effect heeft, hangt volgens mij samen met het feit dat de vork de feedback precies op het moment geeft dat hij nodig is, en dat je direct kunt handelen wanneer je een trilling voelt. De meeste feedbacktechnologie ontbeert zo’n direct handelingsperspectief en geven je eigenlijk pas feedback wanneer het te laat is.”

(Bron: Vrije Universiteit, 16 januari 2019)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.