(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd januari 2017; 124: 6)

Zorgverlener voelt zich beknot door zorgverzekeraar

Ruim driekwart van de zorgverleners in Nederland die met zorgverzekeraars een contract afsluiten, kan door beperkende voorwaarden van die verzekeraars niet de zorg verlenen die zij als zorgverlener nodig achten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en de VvAA. De Consumentenbond en VvAA benaderden 25.000 zorgverleners met een vragenlijst. De vragenlijst werd ingevuld door 1.670 zorgverleners, waaronder apothekers, fysiotherapeuten, psychologen, huisartsen, logopedisten, medisch specialisten, tandartsen en verloskundigen.

Uit de beantwoording blijkt dat de zorgverleners vinden dat zij ‘beknot’ worden in het aantal of de duur van behandelingen, op straffe van een boete of zelfs het verliezen van het complete contract. Patiënten krijgen door dergelijke geheime afspraken vaak niet de zorg die zij nodig hebben, zeggen de onderzoekers. Onder druk van zorgverzekeraars worden behandelingen ingekort en patiënten krijgen niet de meest geschikte medicijnen.

Zorgverleners ervaren de meeste beperkende voorwaarden bij de grote zorgverzekeraars. Driekwart van de zorgverleners sluit contracten met 1 of meerdere zorgverzekeraars. Een kwart van de zorgverleners sluit helemaal geen contracten, meestal doen ze dat bewust.

De Consumentenbond en VvAA willen dat beperkende afspraken voor iedereen duidelijk zijn en willen een einde aan de beperkingen. Het onderzoeksrapport is te downloaden via www.vvaa.nl.

(Bron: VvAA, 22 november 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
22 november 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd